Sights
Coordinates: 38.392488, 23.793747

Ερέτρια

Η άρνηση της Αθήνας και της Σπάρτης να υποταχθούν εξόργισε τον Μεγάλο Πέρση Βασιλέα και έτσι, το 490 π.Χ., ο Πρώτος Μηδικός Πόλεμος είχε ξεκινήσει. Οι Πέρσες Στρατηγοί Δάτης και Αρταφέρνης, συγκέντρωσαν σημαντική στρατιωτική δύναμη στα Σούσα και, ξεκινώντας από την Κιλικία, επιτέθηκαν στη Λίνδο της Ρόδου, υπέταξαν τη Σάμο και χτύπησαν τη Νάξο, η οποία είχε ταχθεί εναντίον των Περσών κατά την Ιωνική Επανάσταση. Όμως, μια άλλη πόλη όφειλε πολύ περισσότερο να πληρώσει για τη βοήθεια που έστειλε στους εξεγερμένους Ίωνες, η Ερέτρια. 

Οι Πέρσες από τη Νάξο πέρασαν στη Δήλο και από εκεί αποβιβάστηκαν στην Εύβοια, στην περιοχή της Καρύστου. Οι κάτοικοι εκεί αρνήθηκαν να προσφέρουν ομήρους και έτσι η Κάρυστος πολιορκήθηκε και η γη της λεηλατήθηκε, ώσπου εξαναγκάστηκε σε παράδοση και υποταγή.

Οι Ερετριείς, όταν έμαθαν πως ο περσικός στόλος πλησιάζει, ζήτησαν αμέσως βοήθεια από την Αθήνα. Σχεδόν αμέσως, ξεκίνησαν για την Ερέτρια 4.000 Αθηναίοι άποικοι της Χαλκίδας, οι οποίοι όμως, ακούγοντας τη συμβουλή του τοπικού άρχοντα Αισχίνη, έπλευσαν να σωθούν, πλέοντας για τον Ωρωπό. Παράλληλα, μεταξύ των Ερετριέων επικράτησε διχογνωμία, καθώς άλλοι ήθελαν να παραδώσουν την πόλη στους Πέρσες, άλλοι να την εγκαταλείψουν και να σωθούν, καταφεύγοντας στους γύρω λόφους, και άλλοι να μείνουν και να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. 

Τελικά, οι Ερετριείς έμειναν στην πόλη, ενώ οι Πέρσες αποβίβασαν τις δυνάμεις τους σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής και εξαπέλυσαν σκληρή πολιορκία η οποία διήρκεσε έξι ημέρες και στέρησε τη ζωή σε πλήθος μαχητών και από τα δύο στρατόπεδα. Ήταν ο Εύφορβος και ο Φίλαγρος οι δύο επιφανείς Ερετριείς που αποφάσισαν να ανοίξουν τις πύλες και να αφήσουν τον περσικό στρατό να εισβάλει στην πόλη. Τα αντίποινα για την αντίσταση της Ερέτριας ήταν αμείλικτα. Οι Πέρσες επιδόθηκαν σε λαφυραγωγίες και σφαγές, πυρπόλησαν τα κτίρια, λεηλάτησαν τους ναούς, υποδούλωσαν τον τοπικό πληθυσμό και μετέφεραν σημαντικό μέρος του στα Σούσα.

Main Bibliography

 

  • Bury John – Meiggs Russell, A History of Greece. To the Death of Alexander the Great, Translated by Rouli Tataki, K. N. Petropoulos, Anna Papadimitriou - Grammenou, Konstantinos Buraselis, Angelos Matthaiou, Athens 2011. 
  • Αλεξάνδρου, μτφρ. Ρούλη Τατάκη, Κ. Ν. Πετρόπουλος, Άννα Παπαδημητρίου Γραμμένου,
  • Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, Άγγελος Ματθαίου, Αθήνα 2011.
  • Lefèvre François, Histoire Du Monde Grec Antique, Translated by Anastasia Kefala, Mina Kardamitsa, Athens 2016.
  • Καρδαμίτσα, Αθήνα 2016.
  • Antonopoulou Zeta, Τα Γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834-2004, Athens 2003.
  • Karaiskou Vicky, Νεοελληνική Γλυπτική: Ματιές και αναγνώσεις, Athens 2011.
  • Pavlopoulos Dimitris, Ζητήματα Νεοελληνικής Γλυπτικής, Athens 1998.
  • Γλυπτά, Αθήνα 2020.
  • Pavlopoulos Dimitris, Από τον Ιερό Λόχο στον Κωνσταντίνο ΙΒ’: Νεότερα Αθηναϊκά Γλυπτά, Athens 2020.

 

Main Webliography


http://www.athenssculptures.com
https://explore.cure-project.gr
https://www.thisiscrete.gr/gr/historical-monuments
https://www.wikipedia.org

Informations

Access for People with Disabilities People with disabilities logo

Attraction on the map

Attractions nearby

No results found!